Starostlivosť o kalabasu

Tak ako existuje správny spôsob prípravy a pitia yerba maté, je tiež dôležité poznať proces prvotnej prípravy, čistenia a údržby kalabasy z ktorej sa pije, aby ste prežili skutočný zážitok z dobrej "mateády". Správne ošetrenie tekvicovej kalabasy alebo drevenej kalabasy umožňuje dobré utesnenie ich pórov, takže vlastná chuť prírodného materiálu neovplyvňuje infúziu yerba maté a nevytvárajú sa plesne.

Dôležitosť typu kalabasy
Hoci sa v súčasnosti dajú ľahko kúpiť kalabasy vyrobené zo skla, keramiky, nerezu, silikónu a dokonca aj plastu (materiály, ktoré nie sú priepustné a neovplyvňujú chuť yerba maté), pre tradičné pitie yerba maté sú tu kalabasy vyrobené z organických materiálov, ako napr.: tekvica alebo drevo, ktoré je potrebné pred použitím pripraviť (ošetriť).

Taktiež by sa s kalabasou malo zaobchádzať podľa typu yerba maté, ktoré sa má piť. Ak je to napríklad ochutené yerba maté, malo by sa piť v nádobe upravenej na ochutené yerba maté, ktorá si túto chuť vždy zachová. Nikdy by sa kabalasa nemala používať na tradičné yerba maté, ak ju už používame na ochutené. Ak sa tradičné yerba maté vypije v nádobe, ktorá bola predtým upravená pre ochutené yerba maté, vlastnosti yerba maté sa zmenia

Postup na prípravu tekvicovej kalabasy
Krok 1: Príprava kalabasy
Na prípravu tradičnej kalabasy naplníme kalbasu s yerba maté a pridáme horúcu vodu o teplote 75-80°C. Necháme odležať do druhého dňa. Potom veľmi dobre oškrabeme vnútorné steny kalabasy lyžicou, aby sme odstránili drevnatú stonku. Pre väčšiu účinnosť je možné tento postup niekoľkokrát zopakovať. Po úplnom odstránení stonky by sa mala kalabasa opláchnuť a nechať dokonalo vysušiť na slnku. A je pripravená na použitie.

Krok 2: Čistenie kalabasy
Po vypití yerba maté treba všetku yerbu vyhodiť a nenechať ju tam dlho. Kalabasu opláchnite, sceďte a otočte lícom nahor, aby sa vysušila. Častou chybou je obracať kalabasu hore nohami, čo predurčuje výskytu plesní. Pre ľudí, ktorí majú málo času, môže byť vhodnejšia  nerezová alebo keramická kalabasa pre oveľa jednoduchšie každodenné čistenie.

Krok 3: Umyte bombillu
Bomilla je možno najchúlostivejšia časť, keďže sa o ňu delíte s inými ľuďmi. Odporúča sa zakúpiť bombillu z nehrdzavejúcej ocele, striebra alebo niklu a striebra a udržiavať ju v čistote ponorením do vriacej vody v závislosti od frekvencie a používania.

Čo robiť, ak má kalabasa pleseň?
Pleseň v kalabase sa zvyčajne prejavuje vo forme bieleho povlaku. Na čistenie drevenej alebo tekvicovej kalabasy s plesňou je potrebné dôkladne kalabasu umyť kefou, neparfumovaným bielym mydlom a horúcou vodou. Potom ju dôkladne osušte a vnútro kalabasy navlhčite malým množstvom silného alkoholu, nechajte prejsť po stenách a potom opatrne zapáľte ohňom. Tým sa odstránia všetky zostávajúce plesne. Napokon kalabasu nechajte dôkladne vysušiť na slnku.