Chimarrão - Efektívna príprava

👉 Chcete si vychutnať brazílsku erva mate tradičným spôsobom chimarrão, ale bojíte sa upchávajúcej bomby a bahnitého výsledku? Náš zákazník sa podelil o svoj objav a skúsenosti – efektívny spôsob prípravy, ktorý zachováva estetiku aj funkčnosť!


🔥 Tradičný spôsob vs. jednoduchšie alternatívy

Každý, kto občas pije chimarrão, vie, že jeho príprava v úhľadnej nádobke zvanej cuia a pitie cez bombu môže byť poriadna výzva. Erva mate sa mení na husté bahno, bomba sa upcháva a výsledok často nie je ideálny. Preto niektorí volia „neštýlovú“ pragmatickú metódu – prípravu vo french presse. Ale čo ak existuje lepšia cesta, ako si chimarrão pripraviť správne, bez komplikácií a s dokonalým vizuálnym efektom, ktorý poteší aj oko??


Môj osvedčený spôsob prípravy chimarrão

🛠 Čo používam:
✔️ Cuia Carlítos (1 dl) od Cebador – menší objem = intenzívnejšia a chuť šetrí srdce
✔️ Bomba Gour – najväčšia bomba z ponuky Tea-Shop.sk, ktorá sa zmestí do tejto cuie
✔️ Erva mate YACUY – chuťou podobná melónu, silou pre mňa na hrane znesiteľnosti pri miernom tempe zalievania (alebo  Barão – o niečo slabšia erva, ale jemnejšej hráškovej chuti a predvídateľná / alebo Laranjeiras – orechovo-zemitej chuti, najsilnejšia a menej predvídateľná).

🔹 Postup prípravy:
1️⃣ Do 1 dl cuie nasypem 5-6 g ervy (1 väčšia lyžička) pre Barão polovicu / pre Laranjeiras nič nedávam.
2️⃣ Zalejem vlažnou vodou (do stredu výšky hrdla alebo max. 1 cm nad).
3️⃣ Zapchám náustok bomby prstom, zasuniem filter bomby až na dno a nechám ju šikmo položenú.
4️⃣ Na hladinu vody pridám stopky a hrubý prach ervy – takmer po okraj.
5️⃣ Opačným koncom lyžičky sa popri bombe dohrabem ku vode, povrch jemne utľapkám a ozdobím jemným prachom. Pomocou drieku štetôčky na čistenie bombily alebo inou improvizáciou vytvorím vlnkový efekt a do stredu otlačím malé dienko (napr. z odmerky sirupu proti kašľu) – výsledkom je krásne „slnko na obzore“. 🌞Ihneď dolejem a začnem cyklus pitia (po pár sekundách).


Ako piť chimarrão, aby vydržalo dlhšie a nechutil mdlavo?

Prvé nálevy vypijem opatrne, prípadne jemne manévrujem bombou, ak by sa začala upchávať (to zvykne neskôr vymiznúť). 
✅ Väčšinou hneď na začiatku po vypití dávky  zvnútra bombou utľapkám previs opatrne smerom nahor, aby sa predišlo prílišnej tvorbe bahna. Prípadne sem-tam ešte utľapkám, kým filter nie je obklopený sedimentmi bahna. Ak hrozí väčšia vrstva sedimentov alebo sa pri prvom pití prihodí úplné upchatie filtra, radšej  preventívne presuniem filter bomby popri vnútornej stene o ¼ kruhu v smere hodinových ručičiek – tento manéver by mal minimalizovať upchávanie filtra (ak to pomáha, potom už s bombou podľa možnosti nehýbem).  
Ďalšie dávky vody dolievam až po vrch (50 °C), ale podľa možnosti čo najskôr ihneď pijem (maximálne do 15-17 sekúnd).  Tak sa previs nestihne až tak rúcať (ak s pitím čakám dlhšie, dostávam intenzívnejšiu chuť – ale slabšiu výdrž previsu).
Medzi zalievaniami čakám 5 – 7 – 10 minút – chuť a sila tak slabnú pomalšie.
✅ Ak sa previs začne prirýchlo rúcať, jemne mu zo sedimentov „urobím lifting“ filtrom bomby a počkám dlhšie s ďalším zalievaním.


Ako rozoznať koniec cyklu nálevov?

🔹 Sledujem tmavnúcu navlhnutú zónu na povrchu. . Keď už ostáva len malá čiastka suchá, už podľa potreby môžem čakať dlhšie s pitím dávky (aj 1 – 3 – 5 minút), udržím tak lepšiu chuť nálevu.
🔹 Keď už nie je na povrchu žiadna suchá časť, prípadne  urobím posledný lifting a zalejem posledných 1-2 krát. Vtedy často nastáva finálna fáza intenzívnejšej chuti.
🔹 Ak už sa celá štruktúra definitívne prevracia na „bahnité trasovisko“, je čas sa rozlúčiť „vrátiť ervu prírode“ (alebo aspoň do jej „expozitúry“ – separovaného kuchynského odpadu) v tejto fáze už chimarrão celkom stráca chuť a silu.


👉 Chcete si aj vy pripraviť chimarrão týmto spôsobom? Všetko potrebné – od cuie Carlítos, cez bombu Gour, až po silnú ervu YACUY – nájdete na našom e-shope Tea-Shop.sk. 🛒

Autor článku: Ing. Peter Bukovinský