Príprava studeného Yerba Maté (Terere)
Čo je to terere?
Okrem tradičného spôsobu prípravy yerba maté existuje aj studená verzia tohto nápoja, ktorá sa nazýva terere. Toto za studena pripravované yerba maté je ideálne na osvieženie a hydratáciu tela v letnom období.
Tento nápoj pôvodne pochádza z Paraguaja, ale jeho popularita sa rozšírila aj do iných krajín konzumujúcich yerba maté, ako je Argentína, Uruguaj, Čile a Brazília. V Európe si tereré tiež hľadá čoraz viac priaznivcov. Terere sa od roku 2011 považuje za kultúrne dedičstvo Paraguaju.
Jedna časť histórie tvrdí, že slovo terere pochádza od Guaraniovcov, ktorí pili yerba maté, pokiaľ nezapočuli zvuk posledných troch dúškov: „te-re-re“. Iná časť histórie vraví o tom, že tento názov vznikol z fráze „té jere“, čo v guarančine znamená „kolo čaju“. Jezuitskí kňazi tento výraz používali na opis obradu zdieľania yerba maté.
Čo budeme potrebovať?
Na prípravu terere budeme potrebovať nasledovné suroviny:
- Yerba maté
- Bombillu
- Kalabasu alebo inú nádobu. (Neodporúčame tradičné tekvicové kalabasy)
- Džbán.
- Studenú vodu, pomarančový džús alebo limonádu.
- Kocky ľadu
- Bylinky a ovocie: mäta, citrónová tráva, plátky limetky, citrónu alebo pomaranča
- Cukor (podľa potreby)
Príprava terere
- Pridajte vodu: Zoberte kalabasu alebo inú nádobu a pod 45° uhlom ju naplňte od 1/3 do 1/2 listami yerba maté. Ak chcete spraviť silný nálev, zalejte yerba maté trochou teplej vody o teplote 70-80° a nechajte 10 minút odstáť.
- Vložte bombillu: Hornú časť bombilly prikryte prstom a bombillu zatlačte do kalabasy alebo inej nádoby, až pokým nedosiahnete dna nádoby.
- Pridajte kocky ľadu: Do džbánu vložte kocky ľadu, vodu, džús alebo limonádu. Plátky citrusov, cukor a bylinky môžete pridať do džbánu alebo do samotnej kalabasy alebo nádoby, kde si tereré pripravujeme.
- Pridajte obsah džbánu: Potom, čo sme si do džbánu pripravili nálev, môžeme ho pridať do predpripravenej nádoby, kde máme pripravené yerba maté.
- Opakovanie nálevu: Vaše tereré je celkom hotové a stačí si už len užívať tento príjemný nápoj a nálev opakovať 5-6x alebo dokiaľ má chuť.
Rovnakým spôsobom si terere môžete pripraviť aj do french pressu.