Príprava Yerba Maté
Základné spôsoby prípravy yerba maté
V súčasnosti existuje veľa spôsobov, ako pripraviť yerba maté. Yerba maté môžete pripraviť tradičným spôsobom pomocou kalabasy, bombilly a yerba maté alebo pomocou french pressu, čajových vreciek alebo čajovej sieťky. Ktorá voľba vám viac vyhovuje je na vás, ale odporúčame aspoň raz vyskúšať každú z nich a nájsť si svoju obľúbenú.
Príprava yerba maté pomocou tradičného spôsobu
- Zoberte kalabasu a naplňte ju od ¼ do ¾ (podľa sily nálevu) listami yerba maté. Pokiaľ hľadáte kvalitné kalabasy, tak neváhajte a vyberte si tu.
- Zakryte celý vrch kalabasy a 2-3x poriadne zatraste, aby sa prach dostal na dno. Prach by mohol upchať vašu bombillu.
- Kalabasu nahnite do 45° uhľa tak, aby listy yerba maté boli na jednej strane od dna kalabasy až po jej hrdlo.
- Nalejte na listy yerba maté malé množstvo studenej vody, aby ste ochránili živiny pred horkou vodou, ktorú budete nalievať a nechajte 10 minút odstáť.
- Vložte bombillu a položte ju cez yerba maté.
- Nalejte horkú vodu o teplote 70-80°C až po okraj a nechajte 2 minúty odstáť.
- Nálev opakujte a dopĺňajte 5-6x v závislosti od chuti vášho yerba maté.
Príprava yerba maté pomocou french pressu
- Naplňte váš french press približne tromi lyžicami yerba maté.
- Pridajte studenú vodu, aby zaliala všetky listy yerba maté.
- Približne za 10 minút pridajte vodu o teplote 70-80°C.
- Nechajte 2 minúty odstáť.
- Zatlačte french press a užívajte si vášho yerba maté.
Ponuku french pressov nájde tu.