Všetko o bombillách
Bombilly sú kľúčovým doplnkom pre pitie yerba maté a zároveň vytvárajú rozdiel medzi pitím maté a čaju či kávy.
V tomto článku sa budeme sústrediť na základné otázky ohľadom bombill a to:
- Čo je to bombilla?
- Čo tento pojem znamená? Odkiaľ pochádza?
- Aké sú rozdiely medzi bombillou a kovovou slamkou?
- Čo si premyslieť pred kúpou bombilly?
Čo je to bombilla?
Bombilla (vyslovuje sa "bawn-bee-yah") je nástroj, ktorý sa používa na pitie yerba maté. Jeho špecifický dizajn zabraňuje náhodnému vypitiu listov alebo stoniek yerba maté.
Čo znamená bombilla?
Hoci niektoré kultúry, ako napríklad ľudia z Kaingangu alebo kmeňa Ch'unchu, konzumovali yerba maté bez použitia bombilly, samotné používanie tohto nástroja má hlboké korene v histórii tohto nápoja.
Guaraní ľudia nazývali tento nástroj "tacuapí", ktorý dnes poznáme ako bombilla, ale používali aj bambusové palice ako materiál na výrobu bombíl.
Španielski dobyvatelia pochopili účel "tacuapí" ako ekvivalent vodného čerpadla a začali ho nazývať "bomba". Napriek tomu sa v niektorých častiach Brazílie a Paraguaja stále používa názov "bomba", ako aj "mombilla" alebo "mombillape".
V španielčine sa bombilla označuje aj ako "cañita", zdrobnenina od "caña" (cukrová trstina). Používanie trstinových bombíl bolo také rozšírené, že v Argentíne sa v 19. storočí dokonca kovové bombilly nazývali "cañitas".
Aké sú rozdiely medzi bombillou a kovovou slamkou?
Bombilla sa skladá z troch hlavných častí: zobák (boquilla), krk a filter. Toto je hlavný rozdiel oproti bežnej kovovej slamke, pretože nie je len kovový valec, z ktorého sa dá piť. Každá z týchto troch častí má špeciálne funkcie, ktoré prispievajú k príjemnejšiemu zážitku pri pití maté.
Pico (zobák) alebo boquilla
Zobák (pico) alebo boquilla (v preklade „malé ústa“) bombilly je tá časť, ktorú priložíte na pery, keď pijete yerba maté.
Na trstinových bombillách je zobák jednoduchý, pripomínajúci koniec slamky. Kovové bombilly však majú svoju vlastnú históriu. Pri rovnakej teplote by kovové bombilly mohli spôsobiť popáleniny, čo neplatí o trstinových bombillách. Táto vyššia tepelná vodivosť znamenala, že bolo potrebné urobiť isté úpravy.
Remeselníci vyrábajúci bombilly začali používať hrubší a kvalitnejší kov v ich zobákoch. Splošťovali koniec dolnej čeľuste na ochladenie vody a reguláciu jej prietoku, čím zlepšili celkový zážitok a lepšie sa prispôsobili perám. Taktiež zakrivili bombillu medzi zobákom a krkom, čo umožnilo piť yerba maté bez nakláňania hlavy alebo tradičnej tekvice.
Cuello (krk)
Krk (po španielsky cuello) bombilly je valček umiestnený medzi zobákom a filtrom.
Keď sú vyrobené z trstiny, často sú ručne maľované, ryté alebo zdobené koženými detailmi. Aj kovové bombilly sú často zdobené rytinami alebo prímesami iných kovov. Zvyčajne majú malé krúžky umiestnené okolo krku a medzi krkom a zobákom.
Ich pôvodnou funkciou bolo poskytnúť dodatočnú izoláciu a pevnosť, aby cebador (osoba, ktorá pripravuje a podáva maté) mohol pevne uchopiť bombillu a v prípade potreby vymeniť yerba maté.
Filtro alebo Paletilla
Spodok bombilly má niekoľko názvov, vrátane kokosu, odkvapkávača, malého pádla (paletilla), filtra alebo separátora. Jeho hlavnou funkciou je zabrániť stonkám a listom yerba maté vniknúť do úst.
Existuje veľa rôznych typov filtrov, pričom sme už spomenuli niektoré z tých, ktoré sa používajú v trstinových bombilách. S postupom času bol kov široko používaný pre svoju odolnosť - napríklad sa miesto sietí vyrobených z rastlinných vlákien začali používať malé drôtené siete.
Čo treba zvážiť pri kúpe bombilly?
Pri výbere bombilly je dôležité zvážiť dva hlavné aspekty: materiál a tvar.
Tvar bombilly bude závisieť od typu yerba maté, ktorý preferujete. Napríklad chimarrao má charakteristický tvar bombilly.
Pokiaľ ide o materiál, v tomto sprievodcovi sme sa sústredili na trstinové a kovové bombilly. Odporúčame vyhnúť sa nákupu trstinových alebo dokonca drevených bombíl, pretože sa ťažko čistia a môžu náchylné na tvorbu plesní. Sklenené bombilly sú tiež nepraktické kvôli svojej krehkosti.
Kovové bombilly sú vyrábané z rôznych materiálov a kombinácií. Medzi niektoré patrí zlato, striebro, meď, olovo, cín, nerezová oceľ, bronz, železo a alpaka. Avšak nie všetky majú rovnakú kvalitu.
Odporúčame vyhnúť sa cínovým alebo železným bombilám, pretože môžu absorbovať a odovzdávať teplo a niektoré z nich môžu byť pokryté kyanidom medi a niklom, čo môže viesť k ich postupnému rozpadu. Miesto toho odporúčame zvážiť striebro, nerezovú oceľ a alpaku - tieto materiály sú odolné, trvácne a neprenášajú toľko tepla ako iné možnosti.